Skip to main content

September 2020

Ontmoetingsdag 19 september in de Nekker.

GEANNULEERD

Gezien de Nationale Veiligheidsraad op 20/08/2020 besliste dat "de bubbel van 5" nog zeker tot eind september aangehouden wordt, zijn wij genoodzaakt onze jaarlijkse ontmoetingsdag – die op 19/09/2020 in DE NEKKER te Mechelen zou zijn doorgegaan – te annuleren.

VVP is een risicopubliek: van jong tot minder jong, vanuit verschillende provincies, enz…

Bovendien geeft “ontmoeten” op anderhalve meter afstand en vanuit de eigen bubbel weinig meerwaarde, denken we.

Jammer natuurlijk, maar niet getreurd: van zodra dit weer mag, zouden we graag een laagdrempelig ontmoetingsmoment organiseren. Geen voorinschrijvingen, gewoon ongedwongen samenkomen, met een gezellige babbel, een elleboogbegroeting, of misschien zelfs een knuffel...

Want wees eerlijk: daar hebben we nu toch allemaal nood aan? Hou de mailbox dus in de gaten!

Als het inschrijvingsgeld voor de ontmoetingsdag al betaald werd, dan zullen wij dit bedrag zo snel als mogelijk terugstorten.

 

Elkaar ondersteunen in deze bijzondere tijd.

SHARING IS CARING

Pleegzorgers en pleegkinderen hebben het in deze ontmoetings-arme periode  allesbehalve gemakkelijk. Na de zware semi lockdown in het voorjaar, waarbij de dagelijkse structuur helemaal wegviel, kwam de zomerperiode eraan. Ook de zomervakantie zag er totaal anders uit: jeugdkampen in bubbels, de verstrengde maatregelen eind juli....

Nu is het duidelijk dat deze bijzondere periode nog even zal aanhouden met mondmaskers op school, grote evenementen die niet doorgaan .... Minder ontmoetingskansen met pleegzorg. 

Uit eigen ervaring weten we dat tijdens deze periode een luisterend oor, een schouderklopje of gewoon even samen babbelen over onze pleegzorg avonturen helpt om er weer tegenaan te gaan. 

Daarom bieden we onze leden telefonische ondersteuning. 

Heb je een vraag of wil je even uitwisselen met een andere pleegzorger, aarzel niet ons te contacteren na 18 uur of in het weekend.

Je kan terecht bij:

 • Veerle Derous +32 474 45 27 69   (West Vlaanderen)
 • Marleen Durwael +32 479 34 94 66  (Vlaams Brabant en Limburg)
 • Karen Maes +32 484 56 09 43 (Antwerpen en Oost Vlaanderen)

 

Volgende activiteiten.

GEPLAND

Het bestuur hoopt uiteraard dat de corona-maatregelen ooit eens tot een verleden tijd zullen behoren en ontmoetingen terug zullen kunnen. Daarom werden voor de volgende jaren al enkele activiteiten ingepland en de nodige locaties vastgelegd.

De geplande activiteiten zijn terug te vinden op onze website onder de rubriek Agenda.

Speciaal aandachtspunt voor onze honkvaste deelnemers: het 2de VVP-weekend in 2021 gaat uitzonderlijk NIET door op het einde van de herfstvakantie (5 tot 7 november 2021) MAAR in het verlengde weekend van 11 november 2021 : van donderdag 11 november tem zondag 14 november 2021!!!

 

Ontmoetingen met pleegjongeren.

UITSTEL IS GEEN AFSTEL

Op onze (jammer maar helaas) geannuleerde ontmoetingsdag van 19 september stond oa een getuigenis van pleegjongeren op het programma. Bedoeling was om hen over hun ervaring in een pleeggezin te laten vertellen en over de aandachtspunten die zij geformuleerd hebben op de Grote Dialoogdag van 31 oktober 2019, georganiseerd door Pleegzorg Vlaanderen in het Vlaams Parlement.

We hopen uiteraard dit boeiend onderwerp terug te kunnen opnemen op een volgende activiteit – we houden jullie zeker op de hoogte!

Op die Dialoogdag in 2019 stelden pleegjongeren, pleeggasten, ouders en pleegzorgers hun aanbevelingen voor aan diverse mensen uit het werkveld.

De aanbevelingen van de pleegjongeren voor de toekomst van pleegzorg in Vlaanderen zijn:

 • Zorg dat consulenten en pleegzorgbegeleiders opgeleid zijn om in een begrijpelijke taal te communiceren.
 • Zorg dat de hulp efficiënt is en er ook effectief is.
 • Jeugdrechters mogen jongeren niet als dossiers zien. Wees geen robot, maar zet het menselijke en de jongere centraal.
 • Wijs ons op onze rechten. Dat is een taak van iedereen.
 • Zorg voor een spaarpotje voor het moment wanneer we uit pleegzorg komen.
 • Zorg voor continuïteit. Er zijn te veel wissels in begeleiding, consulenten, advocaten.
 • Zorg voor een buddy-systeem binnen jeugdhulp waarbij het mogelijk is om als job trajectbegeleider, vertrouwenspersoon, peter of meter te zijn.
 • Zorg dat de werklast minder zwaar is.
 • Zorg dat hulp proactief is, want nu komt hulp vaak te laat. Er wordt te veel naar het fysieke gekeken, terwijl psychische problemen worden gezien als minder urgent.
 • Zorg voor betere nazorg die de overgang naar zelfstandigheid vergemakkelijkt. Door het ontbreken van een netwerk is dat nu dikwijls heel moeilijk.

Hier vind je het volledige verslag van deze Dialoogdag.

 

Fiscale aftrekbaarheid giften.

VERHOOGD

Op vrijdag 12 juni 2020 werd er door de federale regering een akkoord bereikt over een reeks aanvullende steunmaatregelen die deel uitmaken van het derde luik van het Federaal Plan voor Sociale en Economische Bescherming (wet Corona III, gepubliceerd op 23 juli in het Belgisch Staatsblad). Bij deze uitbreiding werd er ook gedacht aan de vrijwilligerssector.

De belastingvermindering voor giften aan erkende instellingen (zoals VVP vzw) van minstens € 40 per jaar wordt in 2020 (belastingaangifte 2021) verhoogd van 45% naar 60%. Als iemand een gift van bv. € 100 doet, dan vermindert zijn belasting met € 60!

 Ook het maximaal aftrekbare bedrag verhoogt: in 2019 was deze beperkt tot 10% van het totale netto-inkomen, voor 2020 wordt dit uitzonderlijk verhoogd tot 20% van het netto-inkomen.

 

Wist-je-dat-je

 • Je kan nog steeds lid worden van de VVP door 15 euro te storten op IBAN BE51 7350 3410 2962 van VVP vzw met vermelding ‘lidgeld 2020 + naam en voornaam’. Je hele gezin is meteen lid en je krijgt korting op een aantal activiteiten.
 • Ook giften zijn nog welkom op de Kangoeroerekening van VVP vzw BE81 7470 2416 2424 met vermelding ‘gift 2020 + naam en voornaam+ geboortedatum’. Vanaf 40 euro op jaarbasis ontvang je een fiscaal attest en betaalt vadertje staat een deel van je bijdrage.

 

-----------------------------------------------------