Skip to main content

Zomereditie 2021

We sluiten het voorjaar af met deze zomereditie.  Ons vorig nummer dateert inderdaad al van begin april, dus hoog tijd om nog eens wat nieuws te brengen.

Algemene vergadering

Op 24 april vond onze algemene vergadering online plaats. 

ONTMOETING

Begin 2020 beleefden we nog een heel fijn weekend, maar vanaf half maart konden we elkaar alleen nog online ontmoeten. Achter de schermen hebben we wel verder gewerkt: de weekends en ontmoetingsdagen voor volgende jaren werden vastgelegd (agenda) en de statuten werden aangepast aan de nieuwe regelgeving voor VZW’s.

BELEID

We zijn blijven inzetten op beleidsbeïnvloeding. We werkten daarvoor uitgebreid samen met Pleegzorg Vlaanderen.

De VVP werd ook lid van Familieplatform. Deze organisatie behartigt de belangen van familieleden en ondersteunt hulpverleners in hun beleid. Ze stimuleren familie, familieorganisaties, overheden, zorgverstrekkers en zorgorganisaties om  familie een actieve rol te geven tijdens het herstelproces van de cliënt. Dat doen ze op basis van onze praktijkervaring en wetenschappelijke onderbouwde kennis. Het accent ligt op de thuiscontext. 

Vragen of bedenkingen kan je sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Activiteiten

 Noteer zeker in de agenda (uiteraard onder voorbehoud van …):

  • ontmoetingsdag op zaterdag 25 september 2021 in De Nekker te Mechelen
  • weekend Bielebale Brasschaat van donderdag 11 tot zondag 14 november in Bielebale te Brasschaat.

Opgepast: het is dit jaar NIET op het laatste weekend van de herfstvakantie maar een weekje later EN we trekken er 4 dagen op uit!

 In een volgende nieuwsbrief geven we meer praktische info over beide activiteiten.

 

Lang verwacht, eindelijk beslist

Jongeren in de jeugdhulp kunnen (binnenkort) eigen dossier online inzien. In De Standaard van 22 juni 2021 werd dit thema behandeld.

 

Pleegzorg in het juiste daglicht

Eind maart stond het pleegzorglandschap weer even op zijn kop door een juridische uitspraak over een geval van mishandeling in een Iepers pleeggezin. Op 12 april verscheen in Het Nieuwsblad artikel: “Ouders nemen het op voor pleegzorg na verhaal van mishandeling in Ieper: Wij doen alles om kinderen te helpen en dan hoor je dit”, waarin o.a. ons bestuurslid Veerle het opneemt voor pleegzorg.

 

Nog interessante lectuur voor deze zomer?

  • Het Kenniscentrum Pleegzorg heeft als doel pleegzorg te optimaliseren. Dit gebeurt door de kwaliteit en effectiviteit van pleegzorg waar nodig te bevorderen en te ondersteunen. Op regelmatige basis verschijnen er nieuwsbrieven die je kan nalezen via de website van Pleegzorg Vlaanderen  (Nieuwsbrieven | Pleegzorg Vlaanderen). De laatste nieuwsbrieven gingen over “Quality of Life van jongeren in pleegzorg” en “Pleegzorgkompas”.

 

Ook gelezen ..of gehoord?

Tussen alle voetbalgeweld in lazen we op de VRT- NWS : “Meer kinderen en jongeren in de pleegzorg ondanks corona, vooral stijging bij weekendpleegzorg”.

 

Openen van rekeningen voor minderjarige pleegkinderen

 We kregen heel wat reacties binnen op onze oproep naar (positieve of negatieve) ervaringen. Samen met Pleegzorg Vlaanderen willen we ijveren voor een sluitende juridische oplossing voor deze problematiek. Wordt zeker vervolgd maar door corona zijn onze contactmogelijkheden tijdelijk beperkt.

GENIET ALVAST VAN EEN DEUGDDOENDE ZOMERVAKANTIE